Határtalanul 2023

A megvalósult programok időrendi sorrendben.

Célunk a programmal –HAT-KP-1-2022/1-001439-az volt, hogy a felvidéki magyarságtudatot,a magyar emlékeket (irodalmi, képzőművészeti, földrajzi),a történelmi vonatkozásokat (Rákóczi nyomán) személyes tapasztalások útján ismertessük meg a tanulókkal.


1. nap Mikszáthfalva: 1847-ben itt született, Mikszáth Kálmán.A ház, ahol a nagy palóc nevelkedett, ma emlékház, az író életéről és munkásságáról szóló kiállítással.


Betlér: Andrássy kastély. A történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya. ászói kolostorkomplexum.


Jászó építészeti ékessége a nemzeti kulturális műemlékek közé sorolt barokk premontrei kolostorkomplexum.


2. nap Kassa: A Szent Erzsébet-székesegyház a felvidéki Kassa városának szimbóluma. A templom legszebb és legértékesebb műkincse a gazdagon díszített gótikus főoltár, legnépszerűbb látnivalója pedig vezérlő fejedelmünk II. Rákóczi Ferenc kriptája. Az eredeti Rodostói házban a fejedelem száműzetésben élt, és halt meg.


Eperjes: Eperjes Kelet-Szlovákia második legnagyobb városa. Legkiemelkedőbb nevezetessége a XIV. században épített gótikus Szent Miklós templom, mely a csúcsíves csarnoktemplomok mintapéldája. A reneszánsz Rákóczi házban kötötte meg I. Rákóczi György erdélyi fejedelem az eperjesi egyezményt 1633-ban.


Szepesi vár: A Lőcsétől 15 km-re fekvő Szepesi vár Közép-Európa legnagyobb erődítése, értékes műemlék, az UNESCO Világörökség része. A várban született, 1487-ben, a Habsburgok előtti utolsó magyar király, Zápolya János.


3. nap nap Lomnici csúcs felvonóval. A felvonó több mint 1700 m szintkülönbséget győz le és a turistákat 2634 m tengerszint feletti magasságba szállítja.


Magas-Tátra: gyalogtúra, Csorba-tó, Poprádi-tó környékének felfedezése. A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata. Egész területe a Nemzeti Parkok védett övezetében található.


4.nap Dobsina: jégbarlang. A Dobsinai-jégbarlang a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik, 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. Jégrétegei ezredévek óta megmarad 920-950 méteren. A Nagy-terem hőmérséklete -3,8 és 30,5 C között van. Besztercebánya Fő tere (korábban IV. Béla király tér) építményeivel a világörökség része.


Selmecbánya: A hegyekkel körülvett káprázatos fekvésű Selmecbánya, a Világörökség része, a közép-szlovákiai bányavárosok legszebbike. – Szabadtéri Bányászati Múzeum. A skanzenszerű területen régi bányász házakat, berendezéseket láthatunk, sőt még egy tárnába, a Bertalan-aknába is leereszkedhetünk.


5. nap Nagysalló: találkozás külhoni diákokkal, iskolalátogatás, focimeccs, közös énekés. A lévai Barsi Múzeum munkatársával bejártuk a város környékét. Borfő községben sziklába vájt lakásokat tekintettünk meg. A hontbagonyai vízimalom meglátogatásával betekintést nyerhettünk a molnárok életébe. Végezetül idegenvezető kíséretében végignéztük a múzeum tárlatait. Nagysallói csata emlékművének koszorúzása, részvétel a református istentiszteleten


6. nap Oroszka: Hadtörténeti Múzeum – a nagyszerű magángyűjtemény a világháborúk fegyvereit, történetét mutatja be, Komárom: gyalogos átkelés az Erzsébet-hídon.


A lenti linkre kattintva további képek tekinthetők meg a kirándulásról:

https://photos.app.goo.gl/LrgN7kBcgQkrFAN86

Horváth Hanna tanuló beszámolója